top of page
Caută
  • Ana Ciceală

800 milioane lei cheltuite pe companiile municipale




A trecut mai bine de un an de când Curtea de Apel București a decis că înființarea companiilor municipale s-a făcut cu încălcarea legii. În data de 28 octombrie 2018 a fost dată decizia definitivă după o lungă luptă pe care am pornit-o împreună cu echipa noastră de avocați împoriva companiilor municipale înființate de Gabriela Firea.


Împreună cu ceilalți consilieri generali am cerut să se sisteze imediat orice achiziție de bunuri sau servicii și să înceapă procedurile pentru returnarea banilor publici primiți din bugetul local fie ca majorare de capital fie ca împrumut. Însă acest lucru nu s-a întâmplat.


Companiile înființate de Primarul Gabriela Firea au cheltuit aproape 800 de milioane de lei în perioada ce a urmat deciziei definitive din instanță. Colegii de la USR București au făcut o evaluare a acestor cheltuieli și ce se putea face cu acești bani pentru a îmbunătăți viața bucureștenilor.


Astfel, 70 de milioane au fost achiziții directe și 724 de milioane de lei s-au dat prin proceduri simplificate. Multe contracte au fost semnate pentru sedii, pentru dotarea și mobilarea acestora, pentru achiziționarea de autoturisme sau pentru diverse alte bunuri și servicii.



Ce se putea face cu 800 de milioane de lei? De exemplu, se putea finaliza penetrația și supralărgirea Ghencea – Domnești (cost: 615 mil lei) și se puteau reabilita aproximativ 20 de km de rețea din sistemul de termoficare. În mod cert, se puteau face mult mai multe decât au făcut companiile municipale înființate de Gabriela Firea.

În total, atât înainte cât și după decizia instanței, Primăria a dat companiilor 2.700 milioane lei (596 de milioane de euro). Acești bani nu s-au reflectat în servicii mai bune pentru bucureșteni. De fapt, nu s-au reflectat în nimic altceva decât în bunăstarea unei armate clientelare hrănită de Gabriela Firea cu bani publici. Înființarea companiilor municipale și falimentarea RADET reprezintă de departe cele mai nocive decizii luate de Gabriela Firea.

După alegerile din 2020, USR va demara procedurile pentru recuperarea sumelor acordate companiilor de actuala administrație și pentru desființarea celor care nu au nicio justificarea edilitară.

245 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page